Slogans: in 6 stappen naar een beresterke branding

Home  |  Marketing   |  Slogans: in 6 stappen naar een beresterke branding
slogans-voor-beresterke-branding

Slogans: in 6 stappen naar een beresterke branding

We kennen allemaal deze zin: Even Apeldoorn bellen. Misschien zie je ook al een van die grappige reclamefilmpjes in gedachten voorbijkomen. Maar weet jij welke verzekeringsmaatschappij er in Apeldoorn op jouw belletje zit te wachten? Hoe leuk en memorabel de slogan ook is, als de afzender onduidelijk is, sla je de plank mis. Hoe schrijf je dan een slogan die wél werkt? En waarom zijn slogans überhaupt belangrijk? In dit blog nemen we een kijkje achter de reclameleus.

De functie van slogans

Een slogan is een zin, of enkele steekwoorden, waarmee je de kernboodschap van een merk of bedrijf weergeeft. In het geval van een geslaagde slogan, gebeurt dat op een aantrekkelijke manier die in gedachten blijft hangen. Een slogan is heel nauw verbonden met de identiteit van je merk. Het is een ideale manier om merkbeleving te versterken, de aandacht van de consument te pakken en een vaste plek in zijn gedachten te veroveren. Ook het scheppen van vertrouwen in jouw merk of product is een belangrijke functie. Dit werkt omdat je met goed geschreven slogans op een beeldende manier een emotie kunt opwekken. Al ons gedrag, en dus ook koopgedrag, wordt aangedreven door onze emoties. Die moet je dus weten te triggeren om een consument tot klant te maken.

Effectieve slogans schrijven
1) Emotie opwekken

Hierboven noemde ik het al, maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden: het belangrijkste kenmerk van een goede slogan is dat deze een emotie opwekt. De rechterhersenhelft, waar emoties geregeld worden, moet worden geprikkeld. Je slogan hoeft dus geen logische redenering te geven waarom jouw merk het beste is. Nee, de consument moet iets voelen, ruiken, proeven. Echt sterk wordt het wanneer de consument een beeld voor ogen krijgt bij het lezen van de slogan. Richt je op positieve emoties en een activerende boodschap. Een belofte die aansluit bij jouw doelgroep. Een goed voorbeeld daarvan is Begin je dag goed met Nutella. Hierin zit een opdracht, de dag beginnen met Nutella, én de belofte dat die dag goed wordt. Of wat denk je van de Mmmmmm van Mora. Loopt jou ook al het water in de mond bij de gedachte aan een heerlijke frikandel van Mora? Mmmm…

2) Ga voor herkenning

Slogans-HeinekenIn de intro noemde ik het voorbeeld van Centraal Beheer in Apeldoorn: een slogan zonder herkenbare afzender heeft weinig zin. Om te voorkomen dat jouw merk onduidelijk blijft, is het slim om de naam van je merk of bedrijf onlosmakelijk in de slogan te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan Heerlijk, helder Heineken. Of wat als ik zeg: 4 uur…? Juist ja, jij krijgt al zin in een soepje. Hoe meer zintuigen je aanspreekt voor de herkenning, hoe beter. Daarom zijn commercials zo sterk wanneer er een slogan op muziek wordt gezet. Denk bijvoorbeeld aan Kruidvat. Steeds verassend, altijd voordelig. Ik durf te wedden dat je bij het lezen van die slogan het bijbehorende deuntje in je hoofd hoorde.

3) Wees specifiek

Probeer niet alle aspecten van je merk in één slogan te proppen. Om pakkend te zijn, kun je beter bondig en specifiek blijven. Neem bijvoorbeeld Red Band, als je voor pret bent. Red Band richt zich naast pret ook op andere kenmerken: Nederlandse kwaliteit, gebruik van natuurlijke kleurstoffen. Maar dat verwerken ze niet krampachtig in hun slogan. Je zou dan iets krijgen zoals ‘Red Band, als je voor kwalitatief verantwoorde pret bent’. In plaats daarvan hebben zij één specifiek speerpunt gekozen: Red Band = pret.

4) Wees onderscheidend

Tussen de duizenden reclames die de consument dagelijks krijgt voorgeschoteld, is het lastig om de aandacht te grijpen. Om door het aandachtsfilter van de hersenen te breken moet je slogan onderscheidend zijn. Vermijd clichés en lege marketingkreten. Bijzondere woorden, die zelf verzonnen zijn of niet dagelijks gebruikt worden, kunnen daarbij helpen. Pas wel op dat je het niet té bijzonder maakt en een breinbreker schrijft. Pakkend voorbeeld van bijzonder woordgebruik: Retteketet naar Beter Bed.

5) De juiste lengte

Als je een willekeurig artikel over dit onderwerp leest, zal er staan dat slogans kort moeten zijn. Hoe korter hoe beter, beweert men. Daar moet een flinke kanttekening bij worden gezet. Natuurlijk wil je geen ellenlange, ingewikkelde zinnen zien, maar ‘minder is meer’ gaat niet altijd op. Uiteindelijk moet je zoveel woorden gebruiken als je nodig hebt om je doel te bereiken. Liever wat langer en effectief, dan super kort maar halfbakken. Een echt korte slogan kan dus alleen als je het goed doet en er in slaagt met weinig woorden het gewenste gevoel op te wekken. Biertje? wordt daarbij vaak als voorbeeld aangehaald. Inderdaad zit de emotie van een gezellig ontspanmoment er wel in. Maar ik vraag mij af of het publiek hierbij wel aan Heineken denkt en niet aan de andere grote biermerken…

6) Tijd voor herhaling

Om een permanent plekje in de hersenen van de consument te veroveren, heeft een slogan tijd nodig. Verander je slagzin dus niet zomaar zonder goede reden. Als je toch een nieuwe slogan invoert, geef hem dan de tijd om in te slijten. Herhaling werkt geweldig voor herkenbaarheid. Mediamarkt is niet voor niets al jarenlang bij Ik ben toch niet gek gebleven. Nou ja, tot aan hun onlangs aangekondigde herpositionering. Denk jij dat de consument de nieuwe slogan gaat slikken? Ik ben benieuwd!

Vragen?
Wij gebruiken de gegevens die u invult om contact met u op te nemen
Wij sturen ongeveer een keer per maand het laatste nieuws op het gebied van marketing en ontwerp
Facebook Comments
PREV

De mannelijke man: de drijfveren achter koopgedrag

NEXT

Hoe heeft Google Mijn Bedrijf zich vernieuwd?

WRITTEN BY:

Tim Trinh, Marketing manager, designer en fotograaf, is vanaf het begin betrokken bij Brainycloud en heeft een interesse in psychologie. Opgegroeid in een familie vol met ondernemers heeft hem doen besluiten nadat hij diverse technische opleidingen heeft afgerond en in loondienst te zijn geweest bij wereldwijd bekende bedrijven om zich volledig te richten op Marketing, Design en Fotografie.