SEO content gestolen door Google!

Home  |  Marketing   |  SEO content gestolen door Google!
SEO-content-gestolen-google

SEO content gestolen door Google!

SEO content gestolen door Google! Na 20 jaar samenwerken is de koek op tussen Google en de vele marketingbureaus die sinds de start van ’s werelds grootste en bekendste zoekmachine het functioneren van Google überhaupt mogelijk maakte. Wat is het geval: Google linkt steeds minder zoekverkeer door naar externe websites, maar houdt de gebruikers binnen een eigen antwoordomgeving waar zowel de gebruiker als de (commerciele) organisaties uiteindelijk niet blijer van worden. Nu we aan de vooravond staan van een nieuw SEO tijdperk, is het moment aangebroken om toch nog even terug te kijken op de jarenlange samenwerking: hoe heeft t zover kunnen komen?

 

Google = TOMA

Vraag een gemiddelde ondernemer of zakenman naar het meest bekende product van Google. Wedden dat het merendeel de Google zoekmachine als antwoord geeft? Dit antwoord klopt – naast natuurlijk de vele andere diensten van Google – natuurlijk als een bus: de zoekmachine van Google, of nog preciezer de Google Ranking in die zoekmachine heeft al zo’n 20 jaar Top of Mind Awareness (TOMA) bij vele ondernemers en commercieel denkenden.

SEO ranking van Google

Start bij een willekeurige koffieautomaat een gesprek over de marketing van de organisatie en geheid dat de SEO ranking als onderwerp voorbij komt. Iedereen wil ‘bovenaan in Google’. Dat is ook onze ervaring als marketingbureau. Vrijwel elke opdrachtgever spreekt vroeg of laat de wens uit om op de eerste pagina van Google zoekresultaten te prijken. Deze behoefte is dan ook – niet alleen voor ons, maar voor vele andere collega marketingbureau’s – de reden van bestaan. Je kunt stellen dat wij, zij en Google elkaar al ruim 20 jaar prima in stand houden. En waarom zou dat veranderen?

Upload als bedrijf direct foto’s in je profiel

Google Mijn Bedrijf heeft in haar vernieuwde versie apart ruimte gemaakt op het bedrijfsprofiel voor foto’s die het bedrijf zelf kan uploaden. Heb je een nieuwe aanbieding? Upload ‘m in de galerij. Zijn er bepaalde producten die je graag wilt tonen of is er een nieuwe collectie? Dan heb je hier de ruimte om de klant er alvast warm voor te maken. Het mooie is dat Google binnenkort nog een extra functie beschikbaar maakt bij deze foto’s: het toevoegen van een bijschrift. Op deze manier kan je als bedrijf wat extra context geven aan de foto om de klant nóg directer aan te spreken!

Gegarandeerde Aandacht

Want een plek bovenaan in de zoekresultaten is voor vele organisaties hét ultieme marketingdoel. Een plek bovenaan garandeert ons de aandacht van de Google gebruiker, ook al is het maar heel even. Maar hey: soms levert ‘heel even’ precies genoeg aandacht op om die oh-zo-gewilde doorklik naar de website te verkrijgen. Want daar is het de (commerciële) organisatie uiteindelijk allemaal om te doen: traffic genereren naar de website zodat we de bezoekers die online funnel in kunnen lokken.   

SEO-content-gestolen-google

Goeie ruil, goeie deal!

In ruil voor die bovenste plek in de Google Ranking, leveren wij als marketingbureaus de allerbeste content: we zorgen dat deze relevant, actueel en aantrekkelijk gestructureerd is. We schrijven tekstuele kunstwerkjes waarin de zoekwoorden zoveel mogelijk (maar net niet irritant) verweven zitten. We maken niet alleen de teksten aantrekkelijk, maar we doorspekken de websites ook nog eens met passende metatags, we doen aan linkbuilding en produceren de mooiste long- en shorttailslugs. Kortom: wij produceren de inhoud waarmee Google haar “U vraagt, wij draaien!” principe hoog in het vaandel kan houden én waar kan blijven maken.

20 year itch

Alleen: sinds vorig jaar (dus precies tijdens ons 20 jarig jubileum van samenwerking) stuurt Google minder traffic naar onze websites. Wat is het geval? Google beantwoordt veel gestelde vragen aan de zoekmachine zelf. Zet dus eigen content bovenaan ipv die (al dan niet betaalde) content van haar partners. Het is dus voor de gebruiker niet langer noodzakelijk om door te klikken naar de onderliggende website. Hiermee zijn we niet alleen de traffic kwijt, maar ook nog eens onze bronvermelding. Want daar doet Google in veel gevallen niet aan. Voor de gebruikers zijn de zoekresultaten veranderd van een keuze menu met opties, naar een klip-en-klaar antwoordmodel.

Een derde is al kwijt

De gevolgen van de eenzijdige scheidingsplannen van Google zijn geen kattenpis. Het gaat hier om maar liefst 30% van alle Google bezoekers die Google niet meer verlaten. Waar ze vroeger Google als doorreisstation gebruikten, blijkt Google voor miljoenen gebruikers nu dus zelf het eindstation te zijn geworden. Op mobiele devices loopt dit percentage zelfs al op tot over de helft (54%). En dan hebben we het alleen nog maar over de reguliere search. Bij voice search opdrachten (Oké Google…) wordt er direct doorverwezen naar een antwoord en zijn er niet eens meer keuzeopties.

 

De Googlegebruiker is als het ware een gast van Hotel California geworden:

You can check out anytime you want, but you can never leave.

 

Vrije wil verdwijnt

Deze trend zal niet alleen een verarming in traffic tot gevolg hebben, maar ook een verarming van de geleverde content. Waarom zou je als marketeer al die extra inspanningen getroosten om aantrekkelijke content te produceren, als deze toch niet wordt gewaardeerd en beloond met traffic? Maar dat is wellicht niet het ergste. Deze gehele trend heeft tot gevolg dat de vrije wil, de vrije keus van de Google gebruiker langzaam maar zeker verdwijnt. Google bepaalt in steeds groter (en enger?) wordende mate wat de gebruikers zien, lezen, gebruiken, kopen. Google is daarmee niet langer een gelijkwaardige partner die ons nodig heeft, maar een dictator die ons allemaal zijn wil oplegt.

Holistisch tegengas

Of hier een tegengif voor is? Gelukkig wel. Sterker nog; het is er eentje waar wij als hardcore marketingbureau heel blij van worden. De deur voor integrale, holistische marketing is namelijk wagenwijd opgezet. Als wij als marketeers zorgen voor excellente marketingcampagnes waarin cross mediale tools elkaar versterken tot één groter geheel dan de som der delen, dan zitten we goed.

Nieuwe decennium

De tijd dat er bij koffieapparaten louter werd gesproken over een hoge Google Ranking laten we daarmee achter ons: we gaan voor excellente content dat is gebaseerd op onderzoek, op slimme PR, op originaliteit, op creativiteit, op oorzaak-en-gevolg scenario’s, op optimale timing, op doorzettingsvermogen.

Met 2020 voor de deur stappen we een nieuw tijdperk binnen, waarbij we onze vaste reisleider Google achter ons laten en we zelf op avontuur gaan. Buiten de begaanbare paden,  met not-on-the-highstreet oplossingen en met organistische oplossingen als reisgezelschap.

Wij hebben er nu al zin in, reist u met ons mee?

Facebook Comments
PREV

Hoe heeft Google Mijn Bedrijf zich vernieuwd?

WRITTEN BY: